18 film (három magyar szinkronnal) az Orbis műsorán márciusban

Mozi 2014-02-28 15:12

Rendkívül izgalmas és sokrétű programmal várja a mozirajongókat a rimaszombati Orbis mozi. Lesznek történelmi kalandfilmek (300 – A birodalom hajnala, Pompeji, Noé), romantikus történetek (Grand Hotel Budapest, A nő), vadonatúj cseh filmek (Krásno, Fair Play), dokumentumfilmek (Viszlát, Bezák érsek, Walesa), s gondoltak a legkisebbekre és a kamaszokra is (A mogyoró-meló, Mr. Peabody és Sherman kalandjai, The Pirate Fairy, A futurológiai kongresszus, Vámpírakadémia, Need for Speed, Szépség és Szörnyeteg). S ne feledjük, a 18 film közül három (Non-Stop, Need for Speed, Pompeji) magyar szinkronnal is élvezhető lesz, míg a Fair Play főszerepében Bárdos Juditot láthatjuk.

A Műkincsvadászok című George Clooney-film a II. világháború, egyben a világ legnagyobb, legszervezettebb műkincsrablásának a története is. A németek figyelme mindenre kiterjedt, és a meghódított országok gazdagságát is akarták. De ahol rablók vannak, ott zsaruk is kerülnek. Európa még lángokban állt, amikor Roosevelt elnök kiadta a parancsot, hogy küldjenek egy különleges egységet a Birodalomba. A feladatuk: a frontvonalak mögött ragadt műtárgyak visszaszerzése és biztonságos helyre juttatása. És megalakul minden idők legkülönösebb kommandója: hét múzeumigazgató, művészettörténész és kurátor fegyvert és felszerelést kap, hogy ellenséges területen járjon túl a nácik eszén, csempéssze nyugatra, amit bír, és ha lehet, maradjon életben. A filmet, – amelyben a rendező mellett Matt Damon, Bill Murray és Cate Blanchett is játszik –, március 3-ig vetítik 18.00 órai kezdettel.

Az első magyarul is látható márciusi film a Non-stop, Jaume Collet-Serra akcióthrillerje, amely szintén harmadikáig látható 20.00 órai kezdettel, s vasárnap este magyarul vetítik. Bill Marks (Liam Neeson) szövetségi légi marsallként ingázik a New York és London közti non-stop járaton. Egy átlagos útnak indult ez a napja is, amikor a telefonjára egy fenyegető sms-t kap; 20 percenként megölnek egy utast a fedélzeten, ha nem utalnak át 150 millió dollárt egy megadott bankszámlára.  Egyedül Marks az, aki aggódik az utasok életéért, a pilóta és a teljes legénység meg van róla győződve, hogy az Atlanti-óceán felett nem érheti őket baj.

Az első gyilkosság után pánik tör ki a fedélzeten. A marsall próbálja kézben tartani az káosz uralta helyzetet, de egy nem várt fordulat felforgatja az eseményeket: az FBI, az Interpol, és még a Fehér Ház is azzal vádolja Marksot, hogy ő az, aki eltérítette a non-stop járatot. Senki nem hisz a marsallnak, pedig az idő egyre fogy, és már senki nincs biztonságban.

Galéria: 18 film (három magyar szinkronnal) az Orbis műsorán márciusban Galéria: 18 film (három magyar szinkronnal) az Orbis műsorán márciusban

Ma és holnap 16.00 órától látható a Vámpírakadémia, Mark Waters filmje. Rose, egy zabolátlan dampyr (félig ember, félig vámpír testőr), akit mora barátnőjével, Lissával együtt szökés közben kapnak el és visznek vissza az eldugott St. Vladimir Akadémiára. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa egy mora (halandó vámpír) nemesi család sarja, egy hercegnő, ami miatt folyamatos életveszélyben van. Mindketten az átlagos vámpírdiákok életét próbálják élni, de Lissa különleges mágikus képességei és a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem nem javít a helyzeten. Az iskola valószínűleg a legrosszabb búvóhely számukra, ezért Rose keményen edz, hogy hivatalosan is Lissa testőre lehessen. Addig is kénytelenek szembenézni a belső és külső támadásokkal, amit a kegyetlen strigák (hallhatatlan vámpírok) jelentenek, akiknek mindent megér, hogy levadásszák a mora trónörököst, Lissát.

Három történelmi film is a rimaszombati mozi műsorán, közülük elsőnek a 300 – a birodalom hajnala című Noam Murro filmet láthatjuk, amelynek a cselekménye a spártaiak veresége után kezdődik, s nem a szárazföldön, hanem a tengeren játszódik. A spártaiak elestek, a dicső 300 katona vére még meg se száradt a legendáriomban, de a hódító aranyember tovább ostromolja a görög katonák védte hazát. Lesz itt asszonyi vérbosszú, víz alatti úszó harcos lovak, szuperlassított hasizmok hullámzása. A filmet március 6. és 9. között nézhetik meg 20.00 órától.

Számtalanszor feldolgozták már Pompeji városának tragikus történetét. Legújabban Paul W. S. Anderson vállalkozott a történet újraértelmezésére. Időszámításunk szerint 79-et írunk. Pompeji, a Római Birodalom ékköve, a korrupció melegágya, a kísértés kikötője egykor veszélyes helynek számított a folyamatos földrengések miatt. Ám a Vezúv sötét haragja az első századra teljesen feledésbe merült. A birodalom gazdag lakói élik fényűző hétköznapjaikat, míg a rabszolgák az arénában harcolnak a túlélésért, de egy valamire senki nincs felkészülve: a szunnyadó tűzhányó pusztító erejére. Milo, a gladiátor (Kitt Harington) az idővel fut versenyt, mikor egy váratlan földrengés következtében hatalmas robajjal kitör a vulkán: meg kell találnia szerelmét (Emily Browning), hogy kimenekítse a hamuval elárasztott városból mielőtt azt teljesen betemeti a láva, és a szüntelenül aláhulló kőzápor. A film március 20. és 24. között látható 20.00 órai kezdettel, 23-án, vasárnap este magyar szinkronnal.

A harmadik történelmi film Noé korába vezet vissza, s a Darren Aronofsky rendezésében készült film teljesen új megvilágításba helyezi a mindenki által ismert apokaliptikus bibliai története. Az emberiség megmentőjét, Noét az Oscar-díjas Russell Crowe alakítja, az ő – és családja – feladata, hogy megépítse az óriási bárkát, amely minden egyes faj pár egyedeinek otthont ad, ő az, aki az Özönvizet követő káoszban megpróbál rendet teremteni. A film március 27. és 31. között kerül vetítésre 19.30 órai kezdettel.

S a történelemből ugorjunk a közelmúltba, március 24-én 18.00 órától mutatja be az Orbis mozi Andrzej Wajdának a lengyelországi Szolidaritás legendás vezetőjéről, későbbi köztársasági elnökről, Lech Walesáról készült életrajzi filmjét Robert Wieckeviczcsel a címszerepben. Március 15-én (16.00) és 16-án (18.00) pedig Oľga Záblackának a nemrég különös körülmények között menesztett Róbert Bezák érseknek a történetét „meséli” el. 

Minden idők egyik legnépszerűbb és legismertebb számítógépes játék szériájának vászonra adaptálására vállalkozott Scott Waugh, amikor megrendezte a Need for Speed című filmjét, amelyet március 13. és 17. között láthatnak 20.00 órai kezdettel, ráadásul március 16-án, vasárnap magyarul.

A romantikus filmek kedvelőinek ajánljuk Wes Anderson komédiáját, a Grand Hotel Budapestet, amelyet 20. és 23. között vetítenek 18.00 órától. Valahol a békés, bogaras Európában, valamikor a békeidőkben, a két világháború között működött egy elegáns hotel: a Grand Budapest. Vendégei átlagos arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok; alkalmazottai pedig a legjobbak a szakmájukban. Gustave (Ralph Fiennes), a híres főportás itt barátkozott össze az egyszerű küldönccel, Zero Musztafával, akivel együtt keverednek bele az évszázad festményrablásába.
Miközben a felbecsülhetetlen értékű reneszánsz képet keresik, egy családi vagyon elvesztése vagy visszaszerzése is kockán forog: és a nyomozás meghökkentő fordulatai magukkal ragadják a hotel összes lakóját.

A hónap végén, 28. és 30. között 17.00 órától láthatjuk A nő című Spike Jonze által rendezett romantikus vígjátékot. Mindenki igazi társra vágyik. Olyanra, aki figyel, aki megért, aki segít, és aki szeret. Theodore (Joaquin Phoenix) nagyon lassan heveri ki a válását, egyedül él, és nem barátkozik könnyen. Napközben egy számítógépen dolgozik, esténként egy másik számítógépen játszik - és unalmában letölt egy új programot: egy intelligens operációs rendszert.
És minden megváltozik. Az egzotikus hangú rendszer (Scarlett Johansson), vagyis Samantha felforgatja addig túl egyforma napait. Mindent tud, mindent ért, és egyre közelebb kerül Theodore-hoz. Olyan közel, hogy a férfi néha már úgy érzi: Samantha testestül-lelkestül az övé.

Két vadonatúj cseh film is megtalálható a rimaszombati mozi étlapján, március 6. és 9. között (18.00) a Krásno című, Ondrej Sokol rendezte bűnügyi komédiát nézhetjük meg a rendező és Martin Finger főszereplésével, míg március 13. és 15. között (18.00) a Fair Play című dráma kerül vetítésre Bárdos Judit főszereplésével. Az Andrea Sedláčková által rendezett film a szocializmus utolsó éveiben játszódik, egy fiatal futó életébe nyerünk bepillantást, akinek a szülei (Roman Luknár és Anna Geislerová), valamint szeretője (Ondřej Novák) mindent megtesznek, még az anabolikus szerektől sem riadnak vissza, hogy Anna kijusson a Los Angeles-i olimpiára és emigráljon.

S nem feledkezett meg az Orbis a legifjabb korosztályról sem, akiknek több rajzfilmet is kínál. Már ezen a hétvégén (mától vasárnapig) 16.30 órától A mogyoró-meló várja a családokat, a jövő héten (március 6. és 9. között) Mr. Peabody és Sherman kalandjai következnek. Mr. Peabody a világ legokosabb embere lehetne – ha nem volna kutya. Így viszont ő a világ egyetlen olyan négylábúja, aki egyesíti magában Einstein eszét, Sherlock Holmes logikáját, Oscar Wilde szellemességét és James Bond bátorságát. A különleges eb egyszerű gazdája és kiváló barátja, Sherman, átlagos srác: de a kalandjai, hála a kutyájának, különlegesek.
Mr. Peabody időutazó csodagépet épít, ám a Voltkompot Sherman engedély nélkül használja, és ettől összezavarodik a történelem, összekuszálódik az idő, és kutyanehéz feladat, hogy minden a helyére kerüljön. A kiváló páros szerencsére szereti a kutyanehéz feladatokat – főleg, ha közben nagyokat lehet nevetni.

Március 14. és 16. között 16.00 órától egy klasszikus mese, a Szépség és Szörnyeteg új feldolgozása várja a kamaszokat, míg 17-én hétfőn 18.00 órától egy futurológiai kongresszusra látogathatnak el a rajzfilmek kedvelői. A saját magát alakító Robin Wright ajánlatot kap egy nagy stúdiótól, hogy adja el nekik a filmes személyazonosságát: minden mérhető adatát felveszik és lemásolják, hogy megkötések nélkül használhassák az alakját mindenféle hollywoodi filmben – még azokban a reklámkampány-szerű filmekben is, amiket korábban elutasított. Cserébe rengeteg pénzt kap, de ami ennél is fontosabb: a stúdió beleegyezik, hogy a számítógépes karakterét örökké fiatalon hagyják, az összes filmjükben.
A szerződés 20 évig érvényes.
A Kongresszus onnantól követi nyomon Robin életét, hogy a szerződése lejárt, és visszatér a jövőbeli fantáziamozi világába.

A márciusi rajzfilmkínálatot 20. és 24. között (16.30) a The Pirate Fairy című Peggy Holmes-fantázia, a Csingiling franchise legújabb darabja zárja.

jdj

Címkék: Orbis mozi
hirdetés

A rovat további cikkei

A szürke ötven árnyalata és életrajzi finomságok – magyarul is


Túszok, kísértetek és fecsegő falusi vénasszonyok az Orbis januári műsorán


James Brown, Brad Pitt, Beatles és nagy dumások az Orbisban


Cseh és szlovák filmek magyar szereplőkkel


hirdetés

Misztikum és thriller főszerepben az Orbis moziban


Sráckor, Woody Allen, Luc Besson és Kerekes Vica az Orbisban


Jan Hřebejk új mozija és A majmok bolygója az Orbisban


Grace Kelly, Tom Cruise és Mokos Attila az OrbisbanMájus utolsó két hetében még öt film vár ránk a rimaszombati Orbis moziban


A Felvidék – Horná zem is a rimaszombati Orbis műsorán


Az idén is megrendezik a Cineama fesztivált


Tavaszi szünet az Orbis moziban

hirdetés
hirdetés