Do you like Rimaszombat?

Események 2013-11-15 09:04

Kilencedik alkalommal gyűltek össze gömöri alapiskolák diákjai a Regionális Diáktalálkozón, melyet a Tompa Mihály Református Gimnázium Diákönkormányzata szervezett. A vetélkedőre Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből készültek a résztvevő csapatok. A feladatok között szerepelt általános- és irodalmi műveltségi teszt, regény-dramatizálás és színpadi improvizáció is.

Hat alapiskola diákjait és pedagógusait köszönthette október 13-án Ádám Sándor, a DÖK elnöke a gimnázium dísztermében, majd rövid előadáson bemutatta a diákszervezet múltját és jelenét. Volt hova visszanyúlnia, hiszen a DÖK nemrég ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A vendéglátóhoz hasonlóan a vendégek is bemutatkoztak, így került sor a nagydaróci, feledi, füleki, tornaljai, almágyi és rimaszombati iskolák háromfős csapatainak prezentációjára.

Galéria: IX. Regionális Diáktalálkozó, Rimaszombat Galéria: IX. Regionális Diáktalálkozó, Rimaszombat

Az irodalmi teszt kérdései az Egri csillagokból voltak feltéve, melyek kitöltéséhez alapos és átfogó regényismeretre volt szükség. Az általános műveltségi teszt kiötlői beugratós kérdésekkel próbálták megnehezíteni a csapatok dolgát. Ezután a résztvevők bemutatták előre elkészített jeleneteiket a Gárdonyi-regényből, így került színre Török Bálint megmentése, vagy Gergő és Vicuska egy áleten ár tartó hűséges szerelme. A „beugróban” vegyes csapatok tették próbára improvizációs képességeiket. A színpadi teljesítményt háromtagú zsűri értékelte (Sebők Valéria, Molnár Zsuzsa és Mihály Péter).

Az eredményhirdetésre Boros Katalin: Rimaszombati történetek című kötetének bemutatója után került sor. A szerzővel Pósa Judit beszélgetett, aki elmondta, hogyan jutott el nagyapja, a közismert rimaszombati borbély történetének megírásától odáig, hogy ma már egy egész város régi történeteit menti meg a feledéstől. A szerző hallgatóit is erre biztatta és kifejezte abbéli reményét, hogy a jövőben valamelyik diák történeteit olvashatja könyv formájában. I don’t like Rimavská Sobota. (Nem szeretem Rimaszombatot.) – sokszor hallotta döbbenten a fenti mondatot Boros Katalin diákjaitól, mikor angoltanárként dolgozott, ezért is fogott hozzá a könyv megírásához, melyből szép számmal hozott magával és ajándékozott a találkozó résztvevőinek.

A könyvbemutató és a zsűri rövid értékelése után átadták a díjakat az első helyezett tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskolának, a második füleki Ifjúság utcai Alapiskola diákjainak és a harmadik helyezett rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola csapatának.

„Jövőre is szeretnénk megrendezni a találkozót, ehhez nagyon jó szervezői csapatunk van, még néhány szponzor hiányzik, akiket reményeink szerint megtalálunk a jövőben. Ezzel a rendezvénnyel is szeretnénk elősegíteni az értékek megőrzését, valamint a generációk és iskolák közötti párbeszédet” - mondta a Gömörilapnak Ádám Sándor.

hirdetés

A rovat további cikkei

Grandpierre Attila előadása a Baranta-völgyben


Heti programajánló Salgótarjánba: január 26-31.


Egy számunkra nagyon kedves ünnep


Losonci programajánló január 19-25.


hirdetés

Egy és fél óra alatt a világ körül


Szombaton iktatják be Fazekas Lászlót


Július 8-12. között rendezik a III. Martfesztet


Egy csésze kávé: Antal Tamás dunaszerdahelyi világutazóAz idén is lesz magyar bál régiónk városaiban


Losonci programajánló január 12-18.


Tóth Ferenc előadása a Baranta-völgyben


Heti programajánló Salgótarjánba: 2015. január 9-18.

hirdetés
hirdetés