Do you like Rimaszombat?

Események 2013-11-15 09:04

Kilencedik alkalommal gyűltek össze gömöri alapiskolák diákjai a Regionális Diáktalálkozón, melyet a Tompa Mihály Református Gimnázium Diákönkormányzata szervezett. A vetélkedőre Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből készültek a résztvevő csapatok. A feladatok között szerepelt általános- és irodalmi műveltségi teszt, regény-dramatizálás és színpadi improvizáció is.

Hat alapiskola diákjait és pedagógusait köszönthette október 13-án Ádám Sándor, a DÖK elnöke a gimnázium dísztermében, majd rövid előadáson bemutatta a diákszervezet múltját és jelenét. Volt hova visszanyúlnia, hiszen a DÖK nemrég ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A vendéglátóhoz hasonlóan a vendégek is bemutatkoztak, így került sor a nagydaróci, feledi, füleki, tornaljai, almágyi és rimaszombati iskolák háromfős csapatainak prezentációjára.

Galéria: IX. Regionális Diáktalálkozó, Rimaszombat Galéria: IX. Regionális Diáktalálkozó, Rimaszombat

Az irodalmi teszt kérdései az Egri csillagokból voltak feltéve, melyek kitöltéséhez alapos és átfogó regényismeretre volt szükség. Az általános műveltségi teszt kiötlői beugratós kérdésekkel próbálták megnehezíteni a csapatok dolgát. Ezután a résztvevők bemutatták előre elkészített jeleneteiket a Gárdonyi-regényből, így került színre Török Bálint megmentése, vagy Gergő és Vicuska egy áleten ár tartó hűséges szerelme. A „beugróban” vegyes csapatok tették próbára improvizációs képességeiket. A színpadi teljesítményt háromtagú zsűri értékelte (Sebők Valéria, Molnár Zsuzsa és Mihály Péter).

Az eredményhirdetésre Boros Katalin: Rimaszombati történetek című kötetének bemutatója után került sor. A szerzővel Pósa Judit beszélgetett, aki elmondta, hogyan jutott el nagyapja, a közismert rimaszombati borbély történetének megírásától odáig, hogy ma már egy egész város régi történeteit menti meg a feledéstől. A szerző hallgatóit is erre biztatta és kifejezte abbéli reményét, hogy a jövőben valamelyik diák történeteit olvashatja könyv formájában. I don’t like Rimavská Sobota. (Nem szeretem Rimaszombatot.) – sokszor hallotta döbbenten a fenti mondatot Boros Katalin diákjaitól, mikor angoltanárként dolgozott, ezért is fogott hozzá a könyv megírásához, melyből szép számmal hozott magával és ajándékozott a találkozó résztvevőinek.

A könyvbemutató és a zsűri rövid értékelése után átadták a díjakat az első helyezett tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskolának, a második füleki Ifjúság utcai Alapiskola diákjainak és a harmadik helyezett rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola csapatának.

„Jövőre is szeretnénk megrendezni a találkozót, ehhez nagyon jó szervezői csapatunk van, még néhány szponzor hiányzik, akiket reményeink szerint megtalálunk a jövőben. Ezzel a rendezvénnyel is szeretnénk elősegíteni az értékek megőrzését, valamint a generációk és iskolák közötti párbeszédet” - mondta a Gömörilapnak Ádám Sándor.

hirdetés

A rovat további cikkei

Fotóriport: Két napig vigadtak Ragyolcon


Az elveszett zsidó közösségre emlékeztek Füleken


Kurincon is emlékeztek a dubicsányi csatára


XVI. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál (versenyfelhívás)


hirdetés

Az idén is együtt Varnus Xavér és Rhoda Scott


Falunapot tartottak Balogfalán


Gyöngyösi Istvánra emlékeznek Nagybalogon is


Mészáros János Elek BátkábanGyülekezeti napot tartottak a rimaszombati reformátusok


Bográcsos főzőverseny Almágyban


Roma női médiatábort szerveznek


Fotóriport: Diákegyetem a Városi Galériában

hirdetés
hirdetés